LSM Empátia

Fizikoterápia

Mi a fizioterápia és a fizikoterápia között a különbség?

A fizio szó görög eredetű.”Füzosz ” –természetet, a terápia –gyógyítást jelent. A fizioterápia tehát az a gyógymód, amely a természeti energiákat  használja fel a gyógyításhoz. A fizikoterápia   szűkebb fogalom, ez a gyógykezelésben  csak  fizikai energiákat  alkalmaz.  Komplex fizikoterápián azt értjük, mikor a betegnek a betegségét, állapotát  figyelembe véve  egy fizikoterápiás programot állítunk össze. A mozgásszervi panaszokban alkalmazott fizikoterápia célja a különböző okok miatt kialakult fájdalom csökkentése, illetve az izmok erősítése, az ízületek mozgáskörének bővítése, a kontraktúrák  (ízületi mozgáskorlátozottság. ) oldása.

Fizikoterápiás kezelések közé tartozik a nyugalomba helyezés, melyet például egy-egy ízület gyulladása esetén alkalmazhatunk. Az ilyen kezelési módot igénylő kórképekben hatásos a hideg vizes borogatás, jegelés. Otthon is alkalmazható eljárások a különféle pakolások, így pl. a ritex, antiphlogistin, iszappakolás. A modern gépekkel végzett fizikoterápiás kezeléseket az ortopédia, reumatológia, rehabilitáció és a sportorvostan számos területén alkalmazzák sikerrel.

Központunkban a ma elérhető legmodernebb fizikoterápiás eszközökkel dolgozunk. A valóban hightech minőséget képviselő eszközparkunkat úgy alakítottuk ki, hogy az a korunk népbetegségét jelentő mozgásszervi megbetegedések különböző típusaira biztosítson hatékony kezeléseket és mielőbbi gyógyulást eredményezzenek.  A modern gépekkel végzett fizikoterápiás kezeléseket az ortopédia, reumatológia, rehabilitáció és a sportorvostan számos területén alkalmazzuk sikerrel.

 

Elérhető fizikoterápiás kezelések

- Lézer

- Elektro

- Ultrahang

- Nyirokmasszázs

 

Elektroterápiák

Az elektroterápia  általános hatásai:

A fizikoterápia egyik elterjedt típusa.

Megfelelő esetekben nagyon hatékony. Egy komplex terápia része.

 

Legfőbb hatásai :

-fájdalomcsillapító hatás.

A fájdalom számos különböző okból alakul ki, és a különböző típusú fájdalmak , különböző tipusú elektroterápiás eljárásokra reagálnak pozitívan.

-izomlazító, görcsoldó hatás

-trófikus hatás.  A hatást a hiperémia   (vérbőség)váltja ki, amely majdnem minden fizikoterápia esetében fellép, (kivéve  a krioterápiát (( hidegterápia, hidegszauna )

A trófikus hatás részben annak köszönhető, hogy a legtöbb  típusú fizikoterápia  energiát visznek a szervezetbe, amit aztán a sejtek felhasználnak a saját tevékenységükben.

– antiödémás hatás:

A hatás gyakorlatilag összefügg a hiperémiával , és a magasabb  kapilláris áteresztőképességgel.

 

Elektroterápia fajtái:

-Dia-dinamikus áramok

-Galván áram-   gyógyszerbevitele galvánárammal : iontoforézis

-Szelektív ingeráram

-Interferencia-vákuum

-Tens

 

 Tens

Bőrön keresztül történő idegi  ingerlés .Impulzusai alacsonyak.

Célja az idegrostok és idegsejtek stimulálása.

Főképp fájdalom csökkenésére, viszketés enyhítésére stb. használják.

 

Dia dynamik

Az áramforma azért lett dia –dynamikus, mert két hatásos komponenst tartalmaz.

1. Bázisáramot, amely 1-3 mA intenzitású kontans galvánáram.

2. A galvánáramra szuperponált  /ráhelyezett / dózisáramot,amely tulajdonképpen egy lüktető egyenáram

 

-fájdalomcsillapító

-keringés fokozó,

vérömleny felszívódó hatás, görcsoldó, fájdalomcsillapító  (főképp az LP áramforma, mely tartós hatás miatt kedvelt.)

 

izomfájdalom.

derékfájdalom

teniszkönyök   stb.

RS áramforma részleges vagy teljes mozgáshiány következtében fellépő izomsorvadás

 

Galvánáram

Kisfrekvenciás elektroterápia körébe 0-1000 Hz frekvenciáig terjedő kezelések tartoznak. Galván kezelések :” 0 „ frekvencia. Stabil galván. Ingeráram kezelések   1-1000 Hz frekvencia. A galván áram konstans  egyenáram. (konstans szó ebben az esetben azt jelenti, hogy  feszültsége és intenzitása állandó ,  izom összehúzódás nem jön létre. Az ingeráram   izomrángást okoz.

Típusai:

- folyamatos, vagy megszakított.

- Stabil galván, illetve  szelektív ingeráram.

- Kowarschik –féle kezelés-

- karideg és az ülőideg gyulladás fájdalmának csillapítására speciális  galvánkezelési eljárás.

 

Iontoforézisek

Galvánáram segítségével gyógyszert is be lehet juttatni a fájdalmas területre. A bejuttatást, mivel ionok révén ionok segítségével történik,-iontoforézisnek nevezzük.

-Lidicain,Voltaren,  Diclofenac stb  iontoforézis.

 

Interferencia

Ez a terápia a betegek egyik legkedveltebb kezelés fajtája. Az IF. kezelésnél 4000 és 3900-4000 Hz frekvencia tartományú  elektromos hullámokat bocsátanak a kezelendő testrészbe. 

Indikációi :az öt áramforma megjelölésétől függ.

-fájdalomcsillapítás.

-sima izomgörcs oldás,

-motoros idegizgató hatás

-neuritis (ideggyulladás )

neuralgia (központi idegrendszerből kilépő idegfájdalom )

-oedémák, haematomák, distorzió, zuzódás, érzészavar esetén is jótékony.

 

BTL készülékek a piacon elérhető legkifinomultabb elektroterápiás eszközök. A készülékek az alacsony és közepes frekvenciájú hullámformáknak és ezek módosulatainak teljes tartományát képesek létrehozni, ezen kívül olyan tulajdonsággal és opcióval szerelték fel őket, amelyek visszatükrözik az elektroterápia területén a legfrissebb eredményeket. 

·         fájdalomcsillapító hatású

·         görcsoldó hatása van

·         elősegíti az izomlazítást

 

Az elektroterápia leggyakrabban használt területei: rehabilitáció, neurológia, ortopédia, sportorvostan, wellness.

A BTL fizioterápiás gép lehetővé teszi előre beprogramozott protokollok használatát.

A leggyakrabban használt protokollok: achillodynia, arteritis (alsó végtag), arteritis (felső végtag), rheumatoid arthritis, akut arthrosis, krónikus arthro­sis, ödémás arthrosis, vénás pangás, ficam, zúzódás, posztoperatív fájdalom, ödémacsökkentés, epicondylitis lateralis, epicondylitis radioulnaris, perakut hematoma, a váll periarthritis („fagyott váll”), muscularis hyper­tonia, „fázisos” muscularis hypotonia, „tónusos” muscularis hypotonia, posztoperatív muscularis hypotonia, lumbalgia, lymphödéma, Buerger-kór, acrocyanosis, neuralgia, Raynaud-kór, rövid izmok, székrekedés, spas­ticus obstipatio, scoliosis, spasticitas, spondylitis ankylopoetica, krónikus tendovaginitis, szubakut tendinitis, „fázisos” izomtonizálás, „tónusos” izomtonizálás, mély trigger pontok, felületi trigger pontok, trismus

Ultrahang-terápia

·         elősegíti az izomlazítást

·         ödémagátló hatású

Az ultrahang leggyakrabban használt területei: rehabilitáció, neurológia, ortopédia, sportorvoslás, wellness.

Ultrahang kezelés

A leggyakrabban használt protokollok: algodystrophy – Sudeck szindróma, arthritis rheumatoid, krónikus arthrosis, subkrónikus arthrosis, Bechterew-kór, akut bursitis, krónikus bursitis, distorsio, akut epicondylitis, krónikus epicondylitis, hematoma, izomgörcs, izomhúzódás, ödema, akut sérülés, scars cheloid, akut tendovaginitis, subakut tendovaginitis, krónikus tendovaginitis, akut tendinitis, trigger pontok – mély, trigger pontok – felszíni, universalis vasoneurosis – m. Raynaud