LSM Empátia

Hospice

Otthoni hospice ellátás

Hospice ellátás a terminális állapotban lévő, elsősorban tumoros betegek körében segíti az emberséges környezet, szakellátás megteremtését. A hospice-palliatív ellátás törekszik a beteg szenvedéseinek enyhítésére, teljes testi- és lelki komfortjának megteremtésére, valamint segíti a családot a gyász feldolgozásában.

A palliatív ellátás a beteg hatékony, teljes körű ellátása akkor, amikor a betegség nem reagál a gyógyító célú kezelésekre, és amikor a fájdalom és egyéb tünetek enyhítése, pszichológiai, szociális problémák megoldása kiemelkedő jelentőségű feladat. Átfogó célja a lehető legmagasabb életminőség biztosítása a beteg és családja számára. A palliatív ellátás értékeli, becsüli az életet, a haldoklást természetes folyamatnak tekinti. Hangsúlyozza a fájdalomcsillapítás és más kínzó tünetek enyhítésének fontosságát, magában foglalja a betegellátás fizikai, pszichológiai oldalát, valamint támogató rendszert biztosít, amely segíti a beteget, hogy a halál pillanatáig a lehetőségek szerint aktívan élhessen, és segíti a családot, hogy a betegség és a gyász idején megbirkózzanak a nehézségekkel.

 

A palliatív ellátás olyan, alap- és szakellátás szintjén működő, szabadon, térítés nélkül igénybe vehető gondozási forma, melynek célja nem a betegség gyógyítása, hanem a gyógyíthatatlan – különösen a daganatos betegség gyógyíthatatlan stádiumába került –, szenvedő betegek fájdalmainak és egyéb kínzó tüneteinek megszüntetése vagy csökkentése, a betegek életminőségének javítása.

 

A hospice szolgáltatás célja, hogy a terminális állapotú beteg minél teljesebb fizikai és pszichoszociális jólétét biztosítsa.

 

Otthoni hospice ellátást csak a háziorvos rendelhet el, a következő szakorvosok javaslatára:

·         járóbeteg-vagy fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény klinikai onkológusa, vagy 

·         a daganatos megbetegedés elhelyezkedése szerinti illetékes szakorvos, vagy 

·         az otthoni hospice ellátást végző szolgáltató olyan szakorvosa, aki csak a tünetek enyhítésére szolgáló és nem a betegség, probléma megszüntetésére irányuló gyógymódot alkalmazza (palliatív szakorvos), vagy palliatív mobil csoport (mobil team) palliatív jártasságú szakorvosa.

 

Valamennyi fenti esetben legfeljebb 50 napra, de ismételt orvosi vizsgálat alapján – új elrendelő lap kitöltésével – további két alkalommal ismételten elrendelhető, tehát összesen: 150 alkalom adható.

Otthoni hospice ellátás igénybevételével egyidejűleg otthoni szakápolás nem rendelhető.

 

Forrás: www.oep.hu

 

 

Milyen feladatok végezhetőek az otthoni hospice ellátás keretében?

 

·         alap- és szakápolási tevékenységek

·         tartós fájdalomcsillapítás szakápolói feladatok

·         gyógytorna

·         gyógykezelés természetes eszközökkel (fizioterápia)

·         szociális tevékenységek szervezése

·         diétás gondozás, tanácsadás

·         mentálhigiénés gondozás, tanácsadás (ideértve a családtagok, közvetlen gondozásban résztvevők felkészítését a hospice ellátásra)

·         gyógyszerelés tervezése, ellenőrzése

Az otthoni hospice ellátás az otthoni viziten túl folyamatos rendelkezésre állást is biztosít.

Forrás: www.oep.hu

 

 

OEP szerződött ellátási területeink:

 

Pest megye nyugati régiójából:                                            Pest megye keleti régiójából:

  Pilisborosjenő                                                                                                                Ecser

  Üröm                                                                                                                                 Maglód

  Budakalász                                                                                                                      Gyömrő              

  Solymár                                                                                                                            Mende               

  Pilisvörösvár                                                                                                                  

  Pilisszentiván                                                                                 

  Pilisszántó

  Piliscsaba