LSM Empátia

Gyógymasszázs

Svédmasszázs

Pehr Henrik Ling svéd vívómester nevéhez fűződik. A svédmasszázs lehet frissítő, revitalizáló, izomlazító hatású. A svédmasszázs az alapja a gyógymasszázsnak, a sportmasszázsnak és a szegmentmasszázsnak!

A svédmasszázs hatása egyértelmű:

·         Megnyugtatja és ellazítja a testet, lelket egyaránt

·         Csökkenti a stresszt

·         Oldja a görcsöket és a feszültséget

A svédmasszázs lehet egész testre kiterjedő, vagy részmasszázs.

Végezhetjük terápiás céllal egész testre kiterjedő általános masszázsként  (1 órás kezelés), vagy részmasszázsként egyes testtájékon végzett célzott kezelésként pl. hátmasszázs( a kezelés időtartama 25-30 perc) amely akár napi rendszerességgel is igénybe vehető!

Kiegészítő kezelésként is lehet alkalmazni a passzív kimozgatást, melynek célja a mozgás terjedelmének megtartása, a beszűkült ízületek mozgásának oldása. A passzív mozgatást mindig a fájdalom határáig végezzük, bár néha a fájdalom nélküli kimozgatás nem kivitelezhető, ilyenkor mindig a beteg fájdalomtűrő képességét kell szem előtt tartani. Fontos hogy a fokozatosság elvét betartva dolgozzunk! Ízületi gyulladások során is sikeresen alkalmazható terápia. A passzív kimozgatást szükség esetén beleépítem a kezelésbe, amelyet a feltüntetett masszázs ára tartalmaz!

 

A svédmasszázs hatása

A svédmasszázs hatása az izomzatra főként az anyagcsere  meggyorsításán alapszik, segíti a káros bomlástermékek mint pl. a tejsav eltávozását a szervezetből. Az oxigénnel és tápanyaggal ellátott izom jól működik.  Azokat a kapillárisokat is bevonja a keringésbe melyek nyugalomba voltak. 
Hatása elsősorban helyi hatás, amely közvetlenül befolyásolja a vénás és nyirokkeringést, valamint közvetetten hat az artériás keringésre és az izomtónusra. A masszázs mechanikai hatására értágulást vált ki amely a vérnyomás csökkenéséhez, a szív tehermentesítéséhez vezet.


 

A svédmasszázs javallatai (indikációi)

·         Elsősorban az izomzat erejének, anyagcseréjének, rugalmasságának fokozására

·         Mozgásszervi betegségek kezelésére

·         Degeneratív elváltozások kezelése

·         Fájdalmas myalgiák kezelésére

·         Ödémák felszívódásának kezelésére

·         Vérkeringési zavarokban

·         Reumás betegségek: E betegségeknél fellépő fájdalom és a szöveti elváltozások jól befolyásolhatók masszírozással. Nagy ízületek artrózisánál gyakran csak a masszírozással érünk el hosszabb távú fájdalomcsillapítást.

·         Belgyógyászati betegség: A masszírozás hatására élénkülő perifériás keringés tehermentesíti a szívet. Hipertónia esetén a görcsösen feszült izomrészek fellazításával a mechanikai inger hatására kitágulnak a perifériás arteriolák, így csökken a vérnyomás, megszűnik a fejfájás….


 

A masszázs ellenjavallatai (kontraindikációi):

·         Lázas állapot

·         Legyengült, leromlott egészségi állapot

·         Tüdő, mellhártya heveny megbetegedése (TBC)

·         Vérzékenységben szenvedő beteg

·         Menstruáció esetén óvatosan (deréktájon, hason nem)

·         Heveny gyulladási folyamatok

A masszázs közvetett és közvetlen hatással van a bőrre, kötőszövetre, izomzatra, az anyagcsere folyamatokra, a vér-és nyirokkeringésre, sőt az idegrendszerre is! Mindenképpen számos pozitív hatása van a szervezetünkre. A svédmasszázs célja: a fájdalom megszakítása, a szövetek keringésének javítása, a szöveti anyagcsere fokozása, az izomtónus normalizálása, a szervezet általános állapotának javítása.

 

Nyirok masszázs 

A nyirokdrenázs (nyirokmasszázs) olyan speciális masszázsfajta, amely javítja a nyirokelfolyást; rendszeres alkalmazása megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, serkenti a salakanyagok elszállítását, így hozzájárul a sejtek és a szövetek regenerálódásához, csökkenti a gyulladáskészséget, elősegíti meglevő gyulladások, sebek gyógyulását. Az erős immunrendszer bázisát a jó nyirokáramlás és a nyirokcsomók helyes működése képezi. A nyirokcsomó a szervezet első védelmi vonala, védőbástyája, így fontos hogy megfelelően tudja feladatát ellátni.

 

A manuális nyirokdrenázs megalkotója Dr. Emil Vodder. A drenázs szó jelentése: folyadékelvezetés, víztelenítés. 
A nyirokmasszázs ma már tudományosan bebizonyított és elismert eljárás. A nyirokrendszer a szövetekben termelődő nyiroknak a szállítására, részben pedig a fehérvérsejtek termelésére szolgál.  A nyirokedényrendszer nyirokhajszálerekből, nyiroktörzsekből és nyirokszervekből áll. A nyirokerek hálózatában nem található izmos szerv (mint a szív) mely a nyirok áramlását fenntartaná, mozgását más tényezők befolyásolják (pl.: az izmok nyomó hatása és a rekeszmozgás). 
A nyirokkeringés feladata a vérpályán belüli és kívüli folyamat közötti egyensúly megtartása. Ha ez felborul a sejt közötti folyadék túlsúlyban lesz, ödéma pangás keletkezik. A nyirokdrenázs alkalmazásakor a kötőszöveti folyadékra hatunk. A vérnél visszaszívás történik, a nyiroknál továbbtolás. 

A nyirokdrenázs hatásai

·         mérséklődik a feszülés, a nyomás miatti fájdalom

·         hat az idegrendszerre: a vegetatív idegrendszerben aktivizálja a paraszimpatikus részt, a páciens, álmos, nyugodt lesz. A jól kivitelezett drenázzsal a védekező, gátló sejteket aktivizáljuk, ingereljük, melyek feladata a fájdalom csökkentése.

·         hat az immunrendszerre: a nyirokdrenázs hatására a folyadékegyensúly normalizálódik ezáltal a védekezés is hatékonyabbá válik. A nyirok izgatása, ingerlése miatt a nagy molekulájú anyagokat eltávolítjuk a kötőszövetből. Ilyen anyagok (mint pl. fehérjék, vírusok, baktériumok, toxinok) a méretük miatt csak a nyirokrendszer által szállíthatók el.

A nyirokmasszázs kivitelezése (min. 1,5 óra) teljesen eltér a hagyományos masszázs során használt fogásrendszertől. Enyhe gyengéd csavaró, pumpáló, gördülő fogások a nyirokelvezetést segítik elő. Minden fogás nyomó és lazító fázisból áll. Rendszeresen alkalmazva érhető el siker, egy kezelés nem elég.

 

A nyirokmasszázs javallatai (indikációi)

·         prevenciós céllal  a folyadékegyensúly megtartása érdekében

·         minden pangásos állapotban (ödéma, vérömleny)

·         fogyókúrázóknak a rugalmasság megtartása érdekében

·         könnyzacskó keletkezése esetén

·         terhességi lábödéma, bőrelváltozás, terhességi csíkok esetében

·         minden olyan bőrelváltozás ahol a fehérje túltengés áll fenn, allergia, krónikus ekcéma, égések, krónikus megfázás, hajhullás..

 

A nyirokmasszázs (ellenjavallatai) kontraindikációi

·         legyengült, lázas állapot

·         heveny gyulladásos állapotok

·         friss trombózis, embóliaveszély miatt

·         asztma

·         alacsony vérnyomásnál óvatosan

·         pajzsmirigy túlműködés

·         fertőző megbetegedések esetében

 

Irodai masszázs

Az irodai masszázs javítja a munkahelyi közérzetet, biztosítja a nagyobb koncentrációt, fokozza a munkakedvet, a teljesítőképességet, stressz oldó, feszültségoldó hatása kellemesebb munkahelyi légkört teremt.

 

Mik az előnyei az irodai masszázsnak?

·         kis helyet vesz igénybe

·         15-20 perc alatt elvégezhető

·         irodai masszázs finanszírozása történhet a cég által fedezve, megosztva a céggel és a dolgozókkal a költségeket, valamint a munkavállaló által

·         viszont a cég biztosítja a lehetőséget.  

Az irodai masszázs az Ön irodájában! Ez a leghatékonyabb módja, hogy munkatársak mindig frissen, kipihenten dolgozzanak. 
Az Ön cégénél végzett irodai masszázs mindössze 15-20 perce nem jelent munkaidőből való kiesést, hiszen felfrissülve jóval gyorsabban, hatékonyabban és kiegyensúlyozottabban folytatódik a napi teendők sora.

 

Hátmasszázs

A hátfájás az egyik leggyakoribb tünet, amellyel az emberek masszázsterapeutához fordulnak. A hát izmai állandó terhelés alatt vannak, fáradtságuk, fájdalmuk igen sok ortopédiai és reumatológiai betegségnek lehet tünete. 

A hátmasszázs fontos része az általános, frissítőmasszázsnak!  Ez a masszázs különösen alkalmas a feszültségoldásra, sérülések, betegségek vagy az ülőmunka által okozott krónikus fájdalom kezelésére, a deréktáji, háti és nyaki izmok lazítására.

A modern életforma általában megterheli az emberek hátát, ezért is érdemes ezt a testrészt kezelni. A háti szakasz anatómiai értelemben véve a XII. hátcsigolyától az I. hátcsigolyáig tart, azaz a bordás részeket jelenti. A hátmasszázs viszont a keresztcsonttól a   nyakszirtig történik. (A csigolyák számozása a svédmasszázs irányát mutatja, mivel az alulról felfelé tart). A hát kezelése során a masszőr külön gondot fordít a lapocka átdolgozására is, amelynek környékén általában fájdalmas izomcsomók találhatók.


A hátmasszázs kiválóan alkalmas stresszes életet élő emberek számára, akik gyakran szenvednek hát vagy derék fájdalmakban. Nagyon jól esik egy ilyen masszázs, amikor már fizikailag érezzük ezekben a testrészeinkben a nap terheit. 
A hátmasszázs alkalmával a masszőr a kezével olyan ingerületeket kelt a szövetek érzékelő idegvégződéseiben, amelyek ideiglenesen gátolják, csökkentik a krónikus fájdalmi ingerületek eljutását az agyba. Az agyat endorfin hormon (a test természetes érzéstelenítőjének) kiválasztására készteti, ami mesterséges gyógyszerek használata nélkül enyhíti a fájdalmat és a kellemetlen közérzetet.

A hátmasszázs során az ernyedt izmokat feszesebbé, a spasztikus izomzatot lazítani tudjuk a speciális fogásokkal. Svéd masszázs fogásaival dolgozunk.